woensdag 16 mei 2012

Appelkruimeltaart met volkorenmeel, palmsuiker en agavesiroop!

Met het regenachtige weer van gisteren hadden m'n zoontje en ik echt zin om iets lekkers te gaan bakken na schooltijd. Ik besloot om m'n favoriete appelkruimeltaart eens te gaan uitpoberen in de 'gezonde versie' ;-) Ik moest wennen aan de nieuwe look (donkerbruin) maar de smaak was boven verwachting. Ik heb nu de cakebodem met gewone bloem gemaakt maar de kruimellaag met volkorenmeel. In combinatie met de palmsuiker (donkerbruin) werd het erg bruin maar wel een lekkere smaak, het proeft een beetje naar bastongekoeken... Vind je volkorenmeel nog een stap te ver gaan kun je natuurlijk ook gewone bloem voor de kruimellaag gebruiken maar je proeft er maar weinig van, alleen de kleur is anders. Verder had ik de taart nog gepimpt met noten, cranberry's en rozijnen. Zeker het proberen waard!

Appelkruimeltaart:

Cakebeslag:
80 gram roomboter, 50 gram agavesiroop, snuf zout, 2 eieren, 1 el melk, 115 gram bloem, 1 el bakpoeder, citroenrasp van een halve citroen.

Verwarm de oven op 190 graden.
Mix alle ingredienten tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 26/28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.

Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels (bijv. elstar), in blokjes gesneden. Meng deze met een handje rozijnen, een handje cranberry's en een handje fijngehakte pecannoten. Meng dit met 2 theelepels (of meer/minder naar smaak) kaneel en de rasp van een halve citroen. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag.

Voor het kruimeldeeg:

115 gr. koude roomboter, 115 gr. palmsuiker, 165 gr. volkorenmeel, snuf zout, citroenrasp van een halve citroen.

Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg en strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de taart in de oven voor ong. 45 minuten.

23 opmerkingen:

  1. Ha Williene,

    Geweldig!
    Ga hem zeker proberen!

    Hartelijke groeten,

    An

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Williene,

    Wadi's nu precies het verschil tussen palmsuiker,overzoet en kokosbloesemsuiker?wat is nu het beste?
    En ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig waarom je de cakebodem nog met gewone bloem hebt gedaan,is dat toch niet zo lekker met volkorenmeel?
    Het lijkt wel of alle lekkere dingen verkeerd zijn zucht haha

    Groetjes Ange

    P.s zou je ook een pizzabodem van volkorenmeel kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ange,

      Agavesiroop, kokosbloesemsuiker (en volgens mij ook palmsuiker) geven een lage glycemische index. Dat betekent dat als je daar wat van neemt je bloedsuikerspiegel niet enorm stijgt.
      Het blijven natuurlijk wel zoetstoffen dus wel gewoon met mate gebruiken. Maar als je van bakken houdt zijn dit wel goede alternatieven.

      Kokosbloesemsuiker is echt heel erg duur, maar er zit wel een heerlijke smaak aan, en het voordeel is dat het in kristalvorm wordt geleverd want met agavesiroop kun je niet alles bakken.

      Ik heb de cakebodem nog met gewone bloem gemaakt omdat ik deze taart zeker wilde laten slagen. Het dus nu ik weet dat dit geslaagd is kan ik de volgende keer proberen om de bodem ook met volkorenmeel te maken. Risicospreiding zeg maar ;-)

      Pizzabodem gaat wel heel goed met volkorenmeel, dat kan prima!

      Succes!

      Groetjes, WIlliene

      Verwijderen
  3. Hoi Ange, ik heb een keer een pizzabodem van volkorenmeel gemaakt, en dat was heel goed gelukt! Het was eigenlijk een foutje: mijn man gooide per ongeluk volkoren bloem ipv witte bloem in de broodbakmachine om te laten kneden en rijzen. Toen heb ik het toch maar gebruikt, we hebben de pizza erme gebakken in zo'n speciale pizza oven omdat ik het anders zonde vond , en het was verrassend lekker :)

    @Williene: klinkt weer goed :) Ben benieuwd hoe het zou smaken als de bodem ook van volkoren bloem wordt gemaakt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook ;-) Dat ga ik de volgende keer proberen! Was al blij dat hij op deze manier lekker was... ;-)

      Verwijderen
  4. Dank voor je reactie weer willigende,je hoort hoe het iis afgelopen
    Groetjes Ange

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sorry voor mijn typefouten,die stomme iPad ook haha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Succes ermee... ;-)

      Groetjes, Williene

      Verwijderen
  6. Hoi Williene,

    Kijk dat is nou fijn, jij probeert het lekker uit en wij profiteren van het resultaat. Ik vind bakken wel leuk, maar ik moet wel zeker zijn dat het smakelijk wordt. Uitproberen en experimenteren met bakken vind ik he-le-maal niets. Speltbloem is ook een prima vervanger voor witte bloem. Om het nog gezonder te maken is havermout ook nog een optie voor het kruimeldeeg.

    groetjes,
    Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, inderdaad! Ik vind het juist heerlijk om een beetje uit te proberen. Maar ik moet zeggen dat als het een keer mislukt ik het dan wel ontzettend jammer vind, vooral van de ingredienten. Daarom speel ik liever op safe en ga ik telkens een stapje verder.

      Bedankt voor je tips van de speltbloem en de havermout. Stom, daar heb ik nooit aan gedacht! Ga ik snel proberen!

      Groetjes, Williene

      Verwijderen
  7. hoi willine,

    heb een artikel gelezen over agavesiroop op suikenpunt.nl
    die beweren dat het juist heel ongezond is vanwege het hoge fructose gehalte dat weer heel slecht is. Ik weet niet wat er precies van waar is, maar wilde het toch even aan je doorgeven kan je het nalezen als je wilt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarina,

      Bedankt voor je reactie!
      Ook over agavesiroop zijn heel veel verschillende meningen inderdaad. Wat ik al eerder ergens heb geschreven, het is en blijft een zoetstof. Net als kokosbloesemsuiker (ook al zeggen ze dat dat wel heel gezond is), en alle andere suikervervangers. Je moet het dus echt met mate gebruiken en niet elke dag gaan nuttigen. Ik vind het dus wel een goede vervanger voor mijn weekend-baksels. Doordeweek dus zoveel mogelijk zonder suiker en in het weekend een baksel met een suikervervanger. Het is allicht beter dan alle geraffineerde suikers als gewone witte suiker, rietsuiker e.d. En het voordeel van agavesiroop is zijn lage glycemische index. Maar je hebt gelijk, het moet wel met mate gebruikt worden!

      Groetjes, Williene

      Verwijderen
  8. Misschien heb je het intussen al geprobeerd hoor, met spelt en havermout... Voorheen bakte ik altijd een pakjesappeltaart, maar sinds een paar jaar wil ik dat niet meer. Ik ben zelf toen ook aan het proberen gegaan en heb nu een recept waarover ik tevreden ben, met havermout en een combi van speltmeel en speltbloem. Helemaal volkoren vind ik niet zo geweldig. Zelfs mijn suikerminnende schoonfamilie vond de taart heerlijk. Zoals je al schreef: Heel leuk om vanalles te proberen, maar niet leuk om iedereen met lange tanden van een taart te zien knagen die mislukt is. En ja, weggooien is ook zo zonde...k Had pas een gebakje gemaakt met 5 citroenen erin. Je had de gezichten moeten zien:-)))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jeannet,

      Ik heb hierna geen appel-kruimeltaart meer gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar je recept! Kun je me die eens mailen? Ik hoor het graag van je!

      Verwijderen
  9. Ik heb deze taart ook gemaakt. Een paar kleine aanpassingen: volkorenmeel in de cakebodem en havermout in plaats van meel voor het kruimeldeeg. Daarnaast heb ik ook alleen maar palmsuiker gebruikt en geen agavesiroop (hoeveelheid een op een overgezet). De taart smaakt goed - is haast wat aan de zoete kant - maar het cakebeslag is niet helemaal gaar, terwijl de prikker wel schoon uit de taart kwam na het bakken. Nu is dat natuurlijk een appeltaartprobleem wat meer voorkomt.. Heb je enig idee hoe ik zoiets een volgende keer kan voorkomen? Alvast bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien de taart net 5 minuten langer in de oven laten? Als je de taart te zoet vindt kun je wat siroop weglaten. Dit is veel zoeter nl dan suiker.

      Succes!

      Verwijderen
  10. Hoi williene,

    Dit klinkt als het ideale taartje voor de eerste e vrije kinderverjaardag!
    Heb je het ondertussen nog gebakken?
    Is het recept veranderd!
    Ik dacht aan speltbloem in de bodem ipv bloem, kan gewoon toch?
    En kan ik de agavesiroop weglaten of beter vervangen door 50gr palmsuiker?
    Kruimeldeeg kan met speltmeel toch?


    Heb er nu al zin in:)

    Groetjes thamar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb deze al een hele tijd niet gemaakt. Met speltbloem kan het ook prima hoor! Kruimeldeeg kan ook met speltmeel inderdaad. Agavesiroop zou je moeten proberen, dat weet ik niet!

      Succes! En laat het me even weten?

      Groetjes!

      Verwijderen
  11. Hoi,

    Bedankt voor je reactie over de shampoo. Ik heb vandaag je eerste recept geprobeerd, de appelkruimeltaart. Wat is hij heerlijk zeg. Wauw.. wordt er helemaal enthousiast van. Volgende week zondag viert mijn man zijn verjaardag. Zou ik de taart in kunnen vriezen? Heb jij daar ervaring mee?

    Oja, misschien wel leuk voor jou om te weten. Via het vrouwenblad de Eva ben ik op je site terecht gekomen.

    Groetjes,
    Gerjanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha,

      Wat leuk zeg! Ik ben bang dat de taart z'n knapperigheid verliest bij invriezen. Vers is hij denk ik beter van smaak, maar je zou het natuurlijk kunnen uitproberen.

      Erg leuk dat je hier bent terechtgekomen door de Eva! Welkom!

      Succes met het uitproberen van de recepten!

      Groetjes, Williene

      Verwijderen
  12. Heb net een (warm) stukje geproefd met mijn kinderen, héérlijk, het wordt nu een kunst om de taart voor morgen, mijn zoons verjaardag, te bewaren ;-)
    De perenspeculaastaart was ook al zo'n succesnummer, die gaat mijn zoon op school trakteren voor de meesters en juffen!
    Trouwens, al je recepten die ik hier gebruik vallen erg in de smaak, BEDANKT!
    groet, Karin van Eijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk zeg! Mmm, vooral met dit weer ;-) Erg leuk dat jullie er zo van genieten!

      Fijne verjaardag morgen!

      Groetjes!

      Verwijderen